skip to Main Content

Een 5-stappenplan om je dromen te verwezenlijken

5-stappenplan om je dromen te verwezenlijken

‘Wat wil je later worden?’. Je hebt deze vraag vast wel voorbij horen komen sinds de basisschool en vaak zonder na te denken gaf je antwoord. Je wilde kapster worden, piloot, dierenarts of leraar. Je werd ouder en ging naar de middelbare school waar vaak gevraagd wordt om je dromen opzij te schuiven en voor de veilige keuze te gaan: studeren. Als je wilde gaan studeren good for you. Als je niet wilde gaan studeren en daardoor al je dromen vergeten bent; waarom doen we dat toch?

Wij mensen zijn gewoontedieren. Een 9 tot 5 baan is makkelijker dan je baan werkelijk op te zeggen en naar Australië te verhuizen om vervolgens je eigen bed and breakfast te beginnen. Bang voor het onbekende. Dit is niet alleen te verklaren aan het feit dat wij gewoontedieren zijn, maar ook voelen wij – vooral naarmate we ouder worden – de druk van de maatschappij. Doe nou maar normaal, dan doe je al gek genoeg

Hoe moet je dan wel je dromen verwezenlijken?
De eerste vraag die je aan jezelf moet stellen is: waar droom ik van? Je droomde toen je klein was waarschijnlijk over iets heel anders dan dat je nu doet. Schrijf alles is op. Waar word je blij van? Wat betekenen je dromen voor jou? En waar komen je dromen vandaan? Misschien droom je er al heel lang van om je eigen bedrijf te beginnen, maar ben je altijd voor de veilige keuze gegaan om een ‘normale’ baan te nemen. Je hebt waarschijnlijk van je omgeving gehoord dat de slagingskans heel klein is en je zoiets niet moet riskeren. ‘Je hebt nu een goede baan toch? Het zou zonde zijn als je die opzegt om je dromen na te jagen’. Luister, don’t judge them, ook zij hebben de negativiteit en het motto – doe nou maar normaal, dan doe je al gek genoeg – meegekregen van de maatschappij. In plaats van naar deze negatieve opmerkingen te luisteren, kan je er ook iets positiefs van maken. Bewijs ze maar is ongelijk. 

Oké, dus je weet wat je dromen zijn en wat je wilt gaan doen. Hoe moet je die dan ook daadwerkelijk gaan verwezenlijken. Wat is daarvoor nodig? Het zal je misschien verbazen, maar niet veel. Stel je wil graag zanger worden – tuurlijk, je moet een beetje kunnen zingen – maar wie is uiteindelijk degene die moet gaan zingen? Jij. Je kan je dromen niet gaan verwezenlijken als je jezelf er niet eens toe kan zetten. Voor de vraag wat is daarvoor nodig? heb ik een 5-stappenplan bedacht:

Stap 1: Wees jezelf 
Wees jezelf staat niet voor niks op nummer één. Je hoeft je niet voor te doen als iemand anders. De dromen die jij hebt, zijn jouw dromen, omdat ze ook alleen voor jou zijn. Als je niet jezelf blijft in het proces, hoe kunnen het dan nog jouw dromen zijn? Je hebt jouw dromen niet gekregen, omdat je hetzelfde bent als je buurvrouw of je collega. Ze zijn alleen voor jou bedoeld

Stap 2: Omgeef jezelf met een goede support system 
Het begint allemaal bij jezelf, maar waar kom je terecht als je geen goede support system hebt? Je dromen verwezenlijken gaat namelijk niet zonder slag of stoot en je zal niet altijd even positief zijn. Zorg ervoor dat je mensen om je heen hebt die je supporten in alles wat je doet, welke keuze je ook maakt. Mensen die je omhoog trekken als je even in de put zit en je eraan herinneren waarvoor je het allemaal doet. Als je jezelf omringt met negativiteit dan zal je daarin meegetrokken worden en zal jouw vibratie verschuiven van een positieve naar een negatieve. Dit zou zonde zijn, want je wilt nog steeds je dromen verwezenlijken, maar hierdoor zal het moeizamer gaan of je zal er zelfs weer helemaal mee stoppen, want wat voor nut heeft het? Nee! Daar ga je dus nu mee stoppen. Want wat als het wel lukt?

Stap 3: Beschik over de juiste tools 
Dit lijkt een hele voor de hand liggende stap en dat is het ook, maar door je eigen enthousiasme kan je dit misschien vergeten. Je hebt dus onderzoek gedaan naar je dromen en je weet wat je waar wilt maken, wat heb je daar dan voor nodig? Een laptop? Een lening? Een kantoor? Zorg eerst dat je alle – juiste – tools tot beschikking hebt. Werk van daaruit aan je dromen. Zie het als een soort stretchen voor je workout. Je wilt immers geen blessures oplopen toch? 

Stap 4: Schrijf alles op 
Het lijkt misschien een kleine stap in een groot proces, maar onderschat het niet. Hoe vaak wilde je niet iets veranderen en deed je het niet? Je hebt het waarschijnlijk toen niet op papier neergezet. Het werkt namelijk zo: als je iets op papier neerzet, dan wordt het echt voor jezelf. Je hebt het opgeschreven, dus nu moet je het wel gaan doen. Je kan het niet meer weghalen of verwijderen. (Oké je kan het hele papiertje weggooien, maar dat is niet de instelling die we zoeken) Het is ook wetenschappelijk bewezen dat je je doelen sneller en effectiever behaalt als je het opschrijft. Dus pak pen en papier en schrijven maar! 

Stap 5: Zet de kleinst mogelijke stap 
Vaak als je iets wilt veranderen wil je gelijk grote stappen zetten en dat mag. Maar iets is makkelijker vol te houden als je ergens zo klein mogelijk begint. Dit is de zogeheten Kaizen-methode. Deze methode komt uit Japan en werd in Amerika na de Tweede Wereldoorlog toegepast om de productieprocessen sneller en effectiever te laten lopen. Nu zijn je dromen verwezenlijken geen productieproces, maar de methode heeft een punt. Als je verandering teweeg wilt brengen, kan je beter eerst zo klein mogelijk beginnen wil je het proces zo goed mogelijk laten verlopen. Zeg dus niet eerst gelijk je baan op, maar doe eerst onderzoek naar je dromen. Hoe kan je ze verwezenlijken? Heb je een groot geldbedrag nodig? Begin eerst is met elke maand 10% van je salaris op je spaarrekening te zetten. Rome is ook niet in één dag gebouwd.

Het is normaal om een haastig gevoel te hebben. Je wilt zo snel mogelijk je dromen verwezenlijken en geen tijd meer verspillen, maar onthoudt: neem de tijd. Er is geen bepaalde tijdlijn voor je uitgestippeld. Succes voor je twintigste is hetzelfde succes als voor je veertigste. 

 

 

Dit artikel is geschreven door Nina Keijzer, wil je meer zien van Nina? Klik dan hier voor haar Instagram. 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[jr_instagram id="3"]
Back To Top