skip to Main Content

Omgaan met Covid-19 – Anaïta

Hi there, mijn naam is Anaïta Nasser. Spreek je uit als Anna - ieta haha. Ik ben 29 jaar en ik ben NLP Life Coach bij The School of Mental Health en bij The Badass Collective. Ik ben mega introvert maar met een excentriek randje. Ik ben zowel een high sensitive person als een high sensation seeker. Ik hou van reizen maar stiekem ben ik ook extreem gek op lekker in mijn eentje thuis zitten.

Wat zou je nog meer over moeten moeten weten? Ik heb een erge trauma meegemaakt en mezelf weten te bevrijden uit deze trauma door ECHT verantwoordelijkheid te nemen voor mijn pijn, wrok, boosheid en verdriet. Ik heb echt onwijs veel tijd, aandacht en geld geïnvesteerd in de vorm van waardevolle cursussen, opleidingen, therapieën, coachingstrajecten en denk wel 50 zelfhulpboeken.

Wat heeft het mij uiteindelijk gebracht? Rust in mijn lijf en hoofd, liefde voor mezelf en de mensen om mijn heen en vooral vergeving. Mijn doel was om mijn vader die mij zowel mentaal als fysiek veel pijn heeft gedaan te vergeven. We zijn soms zo erg bezig met vingerwijzen; naar de mensen die ons pijn hebben gedaan of nog steeds doen maar daar los je helaas niks mee op. De wereld mooier maken begint altijd bij jezelf ongeacht wat "de wereld" jou aandoet. Mijn lievelings quote is forgive others to give yourself the peace you deserve. Want jij verdient een mooi, gezond en gelukkig leven. En dat realiseer je door in jezelf te blijven investeren. 

Ik zit de hele dag door alleen en wordt daardoor continue geconfronteerd met mijn emoties, wat kan ik hier aan doen?
Ga eerst bij jezelf na welke emotie jij precies voelt. Voel jij je eenzaam? Ga daarna bij jezelf even voelen welke emotie jij koppelt aan "eenzaamheid"? Maakt het je boos of verdrietig? Door steeds maar op deze manier naar binnen te keren en echt bij je emotie te komen maak je er uiteindelijk meer plek voor. En wanneer je een emotie of een bepaald gevoel helemaal kan toelaten dan kun je deze uiteindelijk makkelijker loslaten.

We zijn geneigd om emoties die negatief zijn niet te willen voelen. Maar de sleutel naar geluk zit hem juist in het helemaal doorvoelen van emoties zodat het vanzelf oplost. Echte rauwe emoties duren vaak ook niet eens langer dan 2 minuten.

Mocht je emotie zijn veranderd in een lang durige stemming. Probeer dan de volgende visualisatie oefening:

 1. Ga zo ontspannen mogelijk zitten op de bank of aan de eettafel.
 2. Sluit je ogen en probeer je voor te stellen dat de emotie een persoon is. 
 3. Deze emotie is een gast en komt heel even bij je op de thee. Visualiseer jezelf met jouw gast aan de eettafel of samen op de bank. Wees oordeelloos en respectvol naar je gast. 
 4. Wees dus gastvrij en stel goede vragen. Goede vragen leveren goede antwoorden op en vage vragen geven je vage nietszeggende antwoorden. Vragen die je zou kunnen stellen: Hoe gaat het nou echt met je? Waar kan ik je bij helpen? Heb je een advies voor mij? 
 5. Luister goed naar wat je gast te zeggen heeft, jou wilt laten weten of wilt laten zien. 
 6. Wanneer jullie uitgesproken zijn laat je de gast weten dat je het fijn vond om even bij te kletsen, bedank de emotie voor zijn/haar tijd en laat je emotie weten dat die snel weer welkom is. Neem voor nu afscheid en open daarna rustig weer je ogen.
 7. Schrijf daarna de antwoorden van je gast en jouw inzichten van de visualisatie op

Mocht je het lastig vinden om met negatieve emoties om te gaan en voel jij je heel erg emotioneel de laatste tijd?. Neem dan contact met mij op via The Badass Collective of direct via instagram @theschoolofmentalhealth. 

Hoe ga ik om met vrienden/vriendinnen die zich niet of minder aan de maatregelen houden?Velen van ons vinden het moeilijk om te zien wanneer een ander lijdt maar ook wanneer een ander niet hetzelfde inzicht heeft. Wees je ervan bewust dat we vaak onze eigen angst aan het projecteren zijn op de ander. Je kan een ander niet veranderen en je kan een ander jouw inzicht en kennis niet voorleggen door te zeggen wat diegene zou moet doen of wat diegene verkeerd doet. Vooral het laatste werkt vaak averechts en leidt tot discussies.

Vergelijk het maar met een manager die tegen jou zegt wat je verkeerd doet en wat je eigenlijk zou moeten doen. Misschien een beetje een gekke vergelijking maar mijn punt is dat een goede manager met leiderschap skills het juiste voorbeeld dient te geven en daar op een inspirerende manier over weet te vertellen. DAT is de key tot iemand anders zijn/haar gedrag te veranderen maar vooral inzicht bieden over een situatie.

Als laatst wil ik je meegeven dat gedrag veranderen pas verloopt wanneer er ongeveer een maand lang nieuw gedrag via een routine is doorgezet. Je denkpatronen hebben namelijk wat tijd nodig om te wennen aan het nieuwe patroon. We nemen nu "lopen/wandelen" als voorbeeld. Ik kan jou nu niet vragen om nooit meer of voor een tijdje niet te lopen. Maar ik kan je wel laten zien (door het zelf voor te doen) hoeveel meer voordelen ik haal uit (bijvoorbeeld) huppelen.

Uiteindelijk mag je meer gaan vertrouwen dat het bij sommigen langer duurt dat ze dit inzicht verkrijgen, waar jij je al wel heel erg bewust van bent. Uiteindelijk als we een maand zo leven zal het kwartje landen bij je vrienden. Dat weet ik wel zeker gezien de omstandigheden. En ik hoop je middels mijn antwoord ook te inspireren om te groeien in je eigen leiderschaps skills. Mocht je van boeken lezen houden. Lees dan de zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen R. Covey. 

In deze tijden van onzekerheid en angst, Denk ik veel aan het verleden en situaties waarbij er ook angst en stress was, hoe deal ik hiermee?
Een andere onveilige situatie kan voor jou de trigger zijn om ander pijn dan nog niet geheeld is opnieuw naar de oppervlakte te brengen. Jouw brein werkt juist voor je door lief te zijn voor je en je te laten weten dat wanneer jij deze oude zeer oplost je uiteindelijk je beter gaat voelen. Hoe langer je dit gevoel negeert hoe sterker en heftiger de signalen in de toekomst zullen zijn.

Ik weet niet in hoeverre je last hebt van je angsten. Maar mijn nummer 1 tip is: zoek hulp. Praat met je familie, vrienden of misschien wel een docent, je huisarts, psycholoog of coach hierover. Ga proactief op zoek naar iemand waar jij een veilig gevoel bij hebt en je kan begeleiden in het ordenen en verwerken van je gedachten. Uiteraard zijn wij er ook voor je om je bij te staan in deze tijd. 

Dagelijks zijn er veel posts op Instagram en Facebook, iedereen is zo productief bezig waardoor ik mij schuldig voel. Wat doe ik met deze emotie?
Ik heb heel veel tips hoe je het beste dient om te gaan met schuld. Maar iedereen is anders en daarom is ook het antwoord voor iedereen anders. Probeer daarom opnieuw het antwoord op vraag 1 uit om te zien wat deze emotie je wilt vertellen en wat je daarna het beste kunt doen. 

Als ik op straat loop of door de supermarkt voel ik mij overweldigd door mensen die te dichtbij mij komen, wat kan ik daar aan doen?
Mijn eerste advies is: blijf zoveel mogelijk thuis. De laatste keer dat ik boodschappen ging doen was eigenlijk echt een hele lange tijd geleden. Ik laat mijn boodschappen bezorgen en volgens mij hebben ze bij hellofresh in deze periode fijne kortingen en eigenlijk wel altijd hele gezonde en makkelijke recepten. Mocht het thuis blijven echt niet lukken omdat je een frisse neus wilt halen of je niet kan thuis laten bezorgen en iemand staat echt te dichtbij je. Besef je dan eerst dat (bijna iedereen )tegenwoordig mega gestresst is. En vooral als we met zijn velen bij elkaar zijn stijgt het stresslevel in ons lichaam. Mede dankzij de hoge mate van stress hebben steeds meer mensen tegenwoordig ruzie.

Maar ik geloof er in dat wanneer je praat vanuit jezelf en je eigen gevoel de feedback die je geeft niet overkomt als vingerwijzen. Dus geef met een rustige toon en een zachte blik aan dat je het fijn zou vinden meer ruimte om je heen te hebben i.p.v. "jij staat echt te dichtbij mij". Door op een fijne en rustige manier leer je ook om beter voor jezelf te zorgen en grenzen aan te geven. Wanneer het na een paar keer lukt zul je uiteindelijk ook meer zelfvertrouwen kweken wat er uiteindelijk voor zorgt dat je je minder overweldigd zult voelen. 

Hoe gaat het met jou?-Hoe ervaar je deze periode? Wat gaat er om in je hoofd?
Met mij gaat het heel goed. De vorige weken iets minder omdat ik mij zorgen begon te maken over een paar vrienden heel erg ziek zijn geworden. Gelukkig gaat het de goede kant op en dan merk ik ook snel dat er steeds meer plek is voor vertrouwen en hoop.

Verder is er niet zoveel veranderd alleen dat ik nu niet meer af en toe in een koffietentje werk. Ik ben een introverte huismuts die heel erg geniet van thuis zitten en alleen zijn. Hiervoor zocht ik al vaak de stilte op om echt de verbinding met mezelf te voelen. 

Hoe ziet een normale Quarantaine dag bij jou er uit?
Ik zet mijn wekker elke ochtend om 07:00. Ik neem ruim de tijd om rustig wakker te worden en mijn vision board, affirmaties en intenties voor die dag door te nemen. Daarna ga ik yoga of pilates doen en wanneer ik dat heb gedaan neem ik de tijd om 10/15 minuten te mediteren. Daarna ga ik douchen en probeer ik mezelf leuk but comfy aan te kleden, ik maak mij op en doe grote oorbellen in "a little quarantaine glam! Wanneer ik mijn best doe om mij goed te voelen en er leuk uit te zien krijg ik direct meer energie dan wanneer ik s ochtends wakker word en de dag start in mijn pyjama of huispak.

Nadat ik mij heb klaargemaakt ga ik direct werken totdat het tijd is om avondeten voor te bereiden. Uiteraard neem ik tussendoor een lange pauze of meerdere korte pauzes, afhankelijk van mijn werk flow. Als mijn vriend wilt koken ga ik even wandelen om mijn werkdag af te sluiten. S'avonds kijk ik vaak een leuke serie of docu met mijn vriend of ik lees een boek of ik volg een cursus. Rond een uur of 22:00 ga ik richting bed en neem lekker lang de tijd om mijn make up af te halen en mijn huidje lekker te verzorgen. Voor het slapen gaan zet ik mijn intenties voor de volgende dag en doe ik een slaapmeditatie tussen de 15 en 60 minuten. 

Voel jij je ook thuis overweldigd? Dan wil ik je graag inspireren om:

 • Mensen in jouw buurt te helpen op een manier dat fijn voelt voor jou. 
 • Ook een structuur of routine aan te houden. Routine zorgt ervoor dat je wat meer rust in je hoofd krijg en je focust kunt opbrengen voor je school/werk. 
 • Geen media meer op te zoeken over het virus. Ik kijk al meer dan 5 jaar geen nieuws. Het nieuws zal je uiteindelijk altijd wel via je vrienden of familie weten te vinden dus vertrouw daarop. 
 • Deze tijd te gebruik om aan jezelf te werken. Er zijn genoeg leuke boeken, cursussen of coaches die jou hierbij willen helpen.
 • Tussen het werken door genoeg leuke en fijne dingen te doen. Volg een nieuwe cursus, leer een nieuwe taal, schilder, teken of creëer een ander kunstwerkje (via Instagram tipte een van mijn volgers mij op diamond painting en weven), ga lekker zumba doen in de huiskamer, probeer een nieuwe makeup tutorial, lees een nieuw boek, zoek een side hustle of bak een heerlijke (gezonde) taart of quiche. 

Mocht jij nog meer vragen hebben stuur dan even een DM naar mij via @theschoolofmentalhealth 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram requires authorization to view a user profile. Use autorized account in widget settings
Back To Top