skip to Main Content

WaardeVOL en WaardeLEEG

Tegenwoordig leven we in een maatschappij waarin we enorm getriggerd en getraind worden om niet blij te zijn met onszelf zoals we zijn geboren. Hoeveel YouTube advertenties zie jij op een dag voorbijkomen? Hoeveel social influencers met de mooiste tas scrol jij langs? Hoeveel mensen uit je omgeving hebben die reis naar Bali al geboekt? En hoe vaak geeft jou dat het gevoel dat je iets mist of dat je dat óók moet doen of hebben?

‘Koop dit’ vertaalt zich energetisch naar ‘gebrek’. Je koopt iets omdat je denkt dat je het niet hebt of omdat je denkt dat je het nodig hebt. Maar vooral omdat je gelooft dat je je beter zult voelen wanneer je het wel hebt. Natuurlijk zitten hier nuances in: at the end of the day loop ik liever niet naakt over straat, dus haal ik wel dat setje kleding. Maar let op: het feit dat jij gelooft dat je iets niet hebt of dat je gelooft dat je iets nodig hebt, staat volledig en compleet LOS van of dat ook daadwerkelijk zo is. Sta je er wel eens bij stil dat je in sommige gevallen simpelweg (onbewust!!) beïnvloedt bent geraakt door die Instagram foto van dat meisje met het strakke lichaam, je vriendin die op reis gaat of die online influencer die zo een geweldig leven lijkt te hebben, die jou het gevoel geven dat je iets ‘mist’. En ik heb het nu niet over materieel bezit. Ik heb het over dat gevoel in je hart, waarbij je de verbinding met je eigen essentie en je eigen ziel verliest.

Helemaal in deze tijden, waarin Social Media een grote rol is gaan spelen in onze levens, worden we meer dan ooit blootgesteld aan dit soort triggers en is het dus ook meer dan ooit belangrijk om te leren filteren: wat laat je binnen en wat houd je op afstand? En hoe doe je dat dan?

Eigenwaarde
In essentie gaat het om een stukje eigenwaarde. Eigenwaarde die jij op dat moment aan het baseren bent op basis van de vergelijking met de ander. Eigenwaarde die jij aan het baseren bent op het hebben van een materieel bezit of een ervaring. ‘’Als ik die tas koop, of die reis boek, dan voel ik mij beter.’’ Misschien is dat niet hoe het in jouw hoofd zit en denk jij gewoon: ‘oh my god wat leuk, ik wil dat ook!’. En precies dáár zit het hem in: gebrek. Ik wil dat = ik heb het niet.

Als jij je niet bewust bent van het feit dat dit proces zich afspeelt binnenin jou (ja echt, ín jou), in wisselwerking met iets wat extern gebeurt, dan kun je er niets aan doen. Maar zodra je ‘wakker’ wordt, en hopelijk heb ik je nu een kleine stukje in die richting kunnen triggeren, kun je een stapje terugnemen om opnieuw te beoordelen wat er nu eigenlijk gebeurt en wat je daarmee wilt. Bewustzijn is stap 1. Veranderen van perspectief en daarmee je handelen is stap 2.

Wanneer je opnieuw gaat beoordelen of je het daadwerkelijk nodig hebt en je vooral gaat afvragen waarom je denkt dat je het nodig hebt, dan kan het zijn dat je misschien op nieuwe inzichten komt die jou op een ander pad sturen. Belangrijk hierin is dan dat dit van uit jezelf komt, en niet vanuit de ander.

Nu wil ik heus niet zeggen dat wanneer je toch die reis naar Bali boekt, mede door invloed van het verhaal van je vriendin, je per definitie een onzekere bitch bent die altijd maar de bevestiging extern zoekt. Waar het om gaat is dat, wat je ook doet, je het doet vanuit de wetenschap en de overtuiging dat jij hoe dan ook goed genoeg bent precies zoals je nu bent. Dat je wéét dat je geliefd bent en dat je er mag zijn. Dat je waardeVOL bent en dat je eigenwaarde niet afhankelijk hoeft te zijn van invloeden, extern. Maar dat alles al in jou zit, intern.

Liefs,

Sanam
Bewuste Badass-Babe & Psycholoog in Spé

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram requires authorization to view a user profile. Use autorized account in widget settings
Back To Top