cacao ceremonie

Hey jij! 

Ik ga je iets vertellen over Cacao ceremonies en mijn ervaring ermee. Waarom ik dat met je wil delen? Omdat het een ontzettend bijzondere ervaring was voor mij en het een bijdrage heeft geleverd aan mijn persoonlijke groei. Ik gun dit iedereen en daarom deel ik het graag met jou! Wat is dan een cacao ceremonie? Even in het kort: Cacao wordt in Midden- en Zuid-Amerika beschouwt als een heilige plant met krachtige helende eigenschappen. Het wordt daar ook wel het elixer van de goden genoemd. De ‘sacred cacao’ is er om de harten van mensen te openen en deze planeet terug te brengen naar een staat van harmonie en balans. De cacao komt uit Peru en is dus rauwe cacao in de puurste vorm.

Terwijl ik op Instagram zat te scrollen door de stories zag ik bij iemand iets staan over een Cacao ceremonie. Hé? Wat is dat dan? Dacht ik bij mezelf. Moet ik dan mijn chocoladereep gaan aanbidden? 😉 Ik stelde haar meteen al mijn vragen. Wat mij het meeste aansprak was dat ze zei: ‘’Het cacao opent je hart en zal veel liefde brengen tijdens een ceremonie.’’ Wauw, dat wilde ik wel proberen! Ze benoemde wel dat het handig zou zijn als je het al meerdere malen onder begeleiding had ervaart. Zodat je zou weten hoe zo’n ceremonie gaat en wat het met je doet.

Oeh! Dat was jammer dacht ik bij mezelf. Ik wilde het graag zelf proberen, maar snapte dat ervaring misschien wel handig was. Toch was ik te nieuwsgierig en bestelde ik zelf cacao. Iemand die ik volgde op Instagram deed soms ook cacao ceremonies thuis en organiseerde ze ook af en toe. Ik stuurde haar een bericht en ze gaf me elk detail over hoe ik een thuis ceremonie kon doen. “Top! Nu durfde ik het wel aan”. 

Mijn eerste ervaring met een thuis ceremonie
Ik had de informatie om een thuis ceremonie te doen en ik had de cacao. Vandaag zou de dag zijn dat ik mijn eigen thuis ceremonie zou doen. Ik had op YouTube nog een aantal filmpjes erover gekeken en had ook de berichten nog een paar keer doorgelezen. Toch vroeg ik me af wat ik moest verwachten. Ik probeerde dat los te laten en er open in te gaan. Ik bereidde de cacao voor, ging in het kantoortje te zitten bij ons in huis en brandde een kaarsje aan. Daar zat ik dan op een bureaustoel, met mijn kaarsje en mijn cacao. Misschien niet de mooiste setting, maar ik voelde me er goed bij. Ik leidde de ceremonie in en dronk de cacao op, terwijl ik mijn intentie en dankbaarheid hardop opsprak. Nadat ik de cacao op had, die echt wel lekker was maar je wel een vol gevoel geeft, ging ik een stilte meditatie doen van dertig minuten. Terwijl ik daar op mijn bureaustoel zat te mediteren begon er van alles te gebeuren. Als eerste zag ik allerlei kind stukken voor me. Gebeurtenissen die we naar vorenkwamen en waar ik als volwassene naar keek. Ik troostte mezelf, mezelf als kind. Het voelde goed en kwamen wat emoties los. Ik was het echt aan het verwerken. 

En toen…
Wat er toen gebeurde was iets onbeschrijfelijks. Ik voelde ineens twee energieën om me heen en ik wist direct dat het mijn overleden opa en oma waren van mijn moederskant. Ik begon te huilen en ik hoorde ze zeggen dat ze zo blij waren dat ze weer contact met mij konden hebben. Dat ik vroeger toen ik klein was altijd met ze praatte, maar dat ik er mezelf voor had afgesloten. Dat klopte inderdaad. Ik kon me niet meer herinneren dat ik ze toen ik wel kon spreken, maar het voelde op dat moment zo vertrouwd. Alsof ik het inderdaad eerder had meegemaakt. Later bevestigde mijn moeder dat dit inderdaad zo was. Ik had mijn ogen nog steeds dicht en voelde dat ze dicht bij me waren. Ik stelde ze een aantal vragen waar ze antwoord op gaven. Uiteindelijk vroeg ik aan ze wat ze samen met mij tijdens deze ceremonie wilde doen en ze vertelde mij dat ze mij wilde helpen met een aantal kind stukken om die te verwerken. Samen gingen we momenten van mijn kindertijd en jeugd langs en hielpen ze mij om sommige dingen weer te herinneren. Zodat ik het een plek kon geven. Het was emotioneel, maar voelde goed en tegelijkertijd ook heel fijn. Ook vroeg ik ze of ze een teken voor mij hadden in het dagelijks leven, omdat ik wel eens had gehoord dat overleden zich vaak laten zien in bijvoorbeeld een dier. Ze vertelde me dat ze zich laten zien in een gele vlinder. Mijn mond viel open aangezien ik de afgelopen weken alleen maar gele vlinders had gezien. Mijn hart gloeide. 

Na de ceremonie
Ik voelde me na de ceremonie bevrijdend en meer open. Als ik er met mijn hoofd over nadenk was het een gekke ervaring, want hoe kan dit überhaupt? Maar als ik erop terugkijk hoe ik me erbij voelde klopte het gewoon. Het was voor mij weer een volgende stap, een stap dat wat ik altijd hebt gevoeld en dat weer terug mag komen, het klopt. Na deze ceremonie heb ik zelf nog twee keer een cacao ceremonie gedaan. Deze gebeurtenis was vergeleken daarmee uitzonderlijk, maar de andere twee ceremonies hielpen me erg goed om bepaalde dingen te verwerken en creatiever te zijn. Bij elke ceremonie heb ik ook andere dingen gedaan om verschillende activiteiten te ervaren.
Afgelopen week heb ik ook voor het eerst mijn eigen cacao ceremonie georganiseerd voor anderen. Dit was ook bijzonder om mee te maken, om het samen te doen. Alsof je met vriendinnen iets doet, terwijl je elkaar niet kent en nog nooit hebt ontmoet. Het stelt je hart meer open en geeft je de inzichten die je op dat moment nodig hebt. 

Wat ik jou wil meegeven
Het is een mooie ervaring die ik je zeker gun. Al helemaal omdat je het in je eigen, veilige omgeving kan doen als je wilt. Lees je er goed over in, wat het precies inhoudt en wanneer je de cacao niet kan gebruiken en stel eventueel vragen. Wil je het ervaren maar vind je het zelf doen spannend? Doe dan mee aan een cacao ceremonie. Je kan je aanmelden voor die van mij, de eerstvolgende is vrijdag 5 juni, of doe het bij iemand anders die goed bij je past. Vooral doen bij degene waar jij je het beste bij voelt. 

Mocht je nog vragen hebben stel ze gerust. Je kan mij op Instagram vinden via @charscoaching

Liefs,

Charmayne