Ontdekken wat je nou echt wilt in het leven, iets waar onze hele generatie mee bezig lijkt te zijn. Dit klinkt zo simpel, maar zoals je vast zelf wel hebt ontdekt is het toch niet zo makkelijk, want… hoe de f* ontdek je dat nou eigenlijk? Wij besloten een expert voor jullie in te schakelen, deze keer is dat Anne van Talent Minded. 

Waar word jij echt tot in je tenen gelukkig van? Waar heb je echt passie voor? Waar kom je ’s ochtends je bed voor uit?

WEET je niet wat je wilt of...

 • voel je het niet
 • kun je het niet onder woorden brengen
 • lukt het niet om het concreet te maken
 • is het heel veel en mis je focus
 • durf je er niet voor te gaan
 • zit de mening van anderen in de weg
 • weet je niet hoe je dat moet aanpakken

In mijn gesprekken met jonge ambitieuze mensen die zoekende zijn naar wat ze precies willen, is vaak de conclusie dat ze dat eigenlijk toch wel weten, maar dat ze er niet helemaal bij kunnen. Ze kunnen het niet onder woorden brengen, durven er niet voor te gaan of moeten wat dieper graven om tot de kern te komen. 

Het is zo onwijs belangrijk om jezelf goed te leren kennen, en dan bedoel ik ook écht door en door kennen, daar vervolgens dan naar te luisteren én er actie op te durven ondernemen. Want als jij echt weet wie jij bent en wat jij wilt, dan kun je je leven zo inrichten dat het bij jou past en jou gelukkig maakt. Dat klinkt misschien heel simpel of logisch, maar denk er nog eens over na. Stel dat je jezelf zo goed kent, dat je heel bewust kunt kiezen voor de dingen waar jij energie van krijgt, die jij belangrijk vindt, die jou gelukkig maken. Stel je voor! Dan kun jij het beste uit jezelf halen. Dan kun je zelfverzekerd omgaan met (werk)situaties die zich voordoen. Dan heb jij meer tijd voor jezelf, omdat je dat bewust kiest. Dan heb je minder twijfel, ben je relaxter en geniet je veel meer van alles.   

Voelen en doen 
Dat is dus mijn belangrijkste tip: ga naar jezelf luisteren. Wat zegt je hart? Wat voel je? Volgt dat!

Dat is absoluut niet zweverig. Heel praktisch betekent het: stel jezelf de juiste vragen en schrijf op wat er in je opkomt. Als je het onder woorden brengt en opschrijft op papier, wordt het tastbaar. Dan gaat het uit je hoofd en wordt het concreet. Dat gaat je helpen in het krijgen van meer duidelijkheid. Een aantal vragen om je op weg te helpen:

 • Wat wil je het liefst bereiken? Hoe ziet jouw ideale dag/week/leven er uit? 
 • Waar kun je zó in opgaan dat je de tijd vergeet?
 • Wat vond je als kind geweldig om te doen? Wat waren hobby’s of favoriete bezigheden? 
 • Waar heb je absoluut een hekel aan? 
 • Beschrijf gedurende 10 dagen aan het eind van elke dag welke dingen je hart een beetje sneller lieten kloppen. Waarvan kreeg jij vlinders in je buik, werd je helemaal blij of had je een geluksmomentje?

Helaas is het niet simpelweg een uurtje zitten en deze vragen beantwoorden. Als het zo makkelijk was, dan had je het antwoord al geweten. Het gaat er meer om dat je hier de komende tijd bewust mee bezig bent. Met deze vragen en met ontdekken wat jou écht gelukkig maakt. Heel bewust met je gedachten en gevoelens bezig zijn. Een soort mindfullness, maar dan anders. 

Daarnaast even belangrijk: ga niet alleen ontdekken wat jij nou echt wilt in het leven. Maar ga ook vooral DOEN! Gewoon ergens voor gaan geeft soms meer rust dan afwachten en twijfelen. Ook al weet je het niet 100% zeker. 

Soms geeft gewoon ergens voor gaan meer rust dan afwachten en twijfelen. Ook al weet je het niet 100% zeker. Kom je erachter dat het toch niet zo goed paste? Dan probeer je gewoon iets anders… Niks is vaststaand. Er zijn geen garanties in het leven en ook geen foute keuzes. Door te doen en uit te proberen, kom je er het snelst achter wat wel en niet werkt. Met vallen en opstaan kom je sneller vooruit, dan door stil te blijven staan. 

Mijn verhaal
Mijn naam is Anne en ik leer je hoe jij beter naar jezelf kunt luisteren en kunt kiezen voor de dingen die jij belangrijk vindt. Speciaal voor jonge ambitieuze professionals, die op zoek zijn naar wat ze precies willen, heb ik een programma ontwikkelt waarin je stap voor stap je leven gaat inrichten zoals dat bij jóu past. Die stappen heb ik zelf ook doorlopen. Nog niet zo lang geleden zat ik in een baan waar ik geen energie uit haalde. Ik bleef lang rondlopen met een zoekend gevoel: dit is het niet, maar wat dan wel? 

Inmiddels heb ik het roer omgegooid. Ik ben mijn eigen onderneming gestart, heb hele fijne afwisseling met een parttime baan waarin ik studenten mag helpen met hun overstap naar hun eerste baan, ik moet minder van mezelf en kan meer genieten, ik sta zelfverzekerder en relaxter in het leven en vooral: ik doe minder wat anderen van me verwachten en kies voor de dingen die ik belangrijk vind. En ik wil jou motiveren om dat ook te doen. 

Ga die keuzes maken vanuit jezelf! Ga op ontdekkingstocht: door te voelen en te doen. 

Als jij weet wat bij je past, waar je energie van krijgt en wat jij écht wilt in het leven, dan kun je bewust kiezen voor datgene dat jou gelukkig maakt.