skip to Main Content

Ayurveda – balans in mind, body & spirit

Ayurveda
Visual Design by Leena World

Ayurveda, je hebt er vast wel eens van gehoord of over gelezen, maar wat is het nou eigenlijk? Ayurveda is een van de oudste vormen van geneeskunde, wel 5000 jaar oud en 100 jaar eerder ontstaan dan de moderne geneeskunde, ikzelf noem het liever een ‘levenswijze’. Letterlijk vertaald betekent Ayurveda: ‘De wetenschap van het lang en gezond leven’. Met deze levenswijze kan je ziekten en kwalen zowel effectief als preventief behandelen door middel van richtlijnen in je voeding, routine en levensstijl. Alles binnen Ayurveda draait om balans in mind, body & spirit. 

In Ayurveda speelt voeding een grote rol, je bent tenslotte wat je eet. Omdat binnen Ayurveda wordt gekeken naar het lichaam, mentale en spirituele kant is het ook wel een holistische levenswijze.

Volgens Ayurveda wordt elk mens geboren met een bepaalde constitutie, ofwel Prakruti (menstype). Dit kan je ook wel zien als een standaard programma in ons lichaam wat nooit zal veranderen. Onze Prakruti kan laten zien waar je sterke kanten liggen, welke richting je talenten ontwikkeld kunnen worden maar ook waar jouw lijf gevoeliger voor is. Denk aan: bepaalde aandoeningen, voeding of levensstijl. 

De drie hoofdtypes

Er zijn drie hoofdtypes of energieën die alle fysiologische processen beïnvloed in het lichaam, van biologische processen tot gedachten en gevoelens. De drie hoofdtypes zijn: Vata, Pitta en Kapha, ook wel bekend als de Dosha’s. Elk individu heeft alle drie de Dosha’s in haar/zijn lichaam, waarvan twee altijd overheersend zijn. Deze Dosha’s maken ons tot wie we zijn, hoe we denken en hoe we handelen. Ze kunnen in je leven beïnvloed worden door voedsel, lichamelijke processen en activiteiten. Balans in de drie Dosha’s is afhankelijk van iemands levensstijl, voeding, mentale en fysieke inspanningen, leefomgeving en nog veel meer.

Wie doet wat?

De drie Dosha’s bestaan uit de vijf elementen: lucht, ruimte, vuur, water en aarde. 

Vata Dosha
Vata Dosha bestaat uit ruimte en lucht. Deze Dosha reguleert het zenuwstelsel en fysieke beweging processen in het lichaam. 

Pitta Dosha 

Pitta Dosha bestaat uit water en vuur en reguleert onze stofwisseling en spijsvertering.

Kapha Dosha 

Kapha Dosha uit water en aarde. Deze laatste type zorgt voor beendergestel, voortplanting, immuniteitssysteem en vormt lichaamsweefsel. 

De boel in balans


Zoals ik al aangaf draait bij Ayurveda alles om balans, zo moeten ook de Dosha’s (de hoofdtypes) in balans zijn. Zodra bijvoorbeeld jouw lijf te veel Pitta ontwikkeld zal je uit balans raken en klachten opbouwen. 

Wanneer je steeds meer gaat afwijken van je Prakruti is er dus kans dat er een disbalans ontstaat in je lichaam en/of geest en dus een disbalans in je Dosha’s. Deze disbalans noemen we Vikruti. Een Vikruti kan op lange termijn ziektes opwekken en het is de kunst om Ayurvedische richtlijnen toe te passen aan je leven om zo eventueel kwalen of ziektes te voorkomen, te genezen of te behandelen. 

I know I know, Kapha Dosha, Prakruti, Vikruti… het zijn niet de makkelijkste woorden en Ayurveda gaat ook best diep. Maar geloof me, je wilt hier echt meer over weten, voor je eigen gezondheid en geluk. Wist je bijvoorbeeld dat iemand met het Vata type minder goed tegen stress kan en dat die stress problemen kan veroorzaken voor het maagdarmstelsel? Denk aan: gasvorming, opgezette buik of obstipatie.  

Wil je weten welk type jij bent? Klik dan hier!

Niels Cohen

Ayurvedisch Therapeut 
Instagram: @nielscohen

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram requires authorization to view a user profile. Use autorized account in widget settings
Back To Top