skip to Main Content

4 tips bij het creëren van nieuwe gewoontes

4 tips bij het creëren van nieuwe gewoontes

Gewoontes en routines

Wij, mensen, zijn nou eenmaal gewoonten dieren. We houden van nature niet echt van veranderingen en creëren altijd (bewust of onbewust) gewoontes. Die koffie die je elke ochtend drinkt is een gewoonte. Hoe kunnen we onszelf nieuwe gewoontes aanleren die ons helpen met het behalen van onze doelen?

Gewoontes zijn handelingen die wij uitvoeren op automatische piloot, we hoeven er niet eens moeite voor te doen. Denk aan fietsen, dit is een gewoonte. Je hoeft niet elke keer wanneer je je fiets opstapt te bedenken hoe je dit ook alweer moest doen. Meerdere gewoontes bij elkaar noem je een routine, zo hebben we vrijwel allemaal een ochtendroutine (bewust of onbewust). Na het wakker worden je telefoon checken, daarna ontbijten + koffie, douchen, klaar maken… dit is bijvoorbeeld een routine, vaak hebben mensen er ook een vaste volgorde in.

Routines zijn, als je het ons vraagt, gezond en zelfs nodig… Mits je een routine hebt gecreëerd met ‘goede’ gewoontes. 95% van de handelingen in ons leven doen we op automatische piloot, als wij deze automatische piloot niet goed hebben geïnstalleerd zal hij dingen doen op zijn eigen manier en dus (vaak) niet de juiste gewoontes handhaven. Als jij je dromen wilt verwezenlijken is het belangrijk een goede, gezonde routine te hebben. Niet eentje die super strict is, je moet wel adem kunnen halen, eentje die jou in alignment houdt met je dromen en doelen. Een routine die goed voelt voor jou, niet elke routine past bij iedereen.

‘Voegen de gewoontes die ik heb gecreëerd iets toe aan de dromen en doelen die ik heb?’

Wat zijn goede en slechte gewoontes?
Wij bepalen niet voor jou wat goed of fout it. Dit weet je zelf het beste door jezelf de volgende vraag te stellen: ‘Voegen de gewoontes die ik heb gecreëerd iets toe aan de doelen die ik heb?’

Als jij bijvoorbeeld als doel hebt om een gezond, fit lichaam te hebben. Een lijf in balans, volle energie, gezond en clean. Maar je hebt de gewoonte om elke dag een zak chips weg te werken en een fles cola + de enige beweging die je op een dag hebt is de chips en cola naar je mond brengen, dan wens ik je heel veel succes met je gezonde fitte lijf!
Je zult jezelf dan echt nieuwe gewoontes moeten aanleren, zoals: genoeg water drinken (of thee), frisdranken uit je dagelijkse leven wissen en genoeg bewegen, gezonde voeding (dat aansluit bij jouw unieke lichaamstype).

Lees het artikel: De juiste voeding voor jouw lichaamstype

Hoe zwaaien we oude (slechte) gewoontes uit en verwelkomen we nieuwe goede gewoontes?

Iets wordt een gewoonte wanneer je het vaak genoeg doet. Een gewoonte komt vanuit ons onbewuste brein, deze denkt niet na maar staat standaard op automatische piloot. Ons onbewuste brein word aangestuurd vanuit ons bewuste brein, dus…
We moeten vanuit ons bewuste brein onszelf nieuwe dingen aanleren en deze implementeren (forceren)  in onze routines totdat het een gewoonte wordt. Als iets nog niet in je systeem zit dan kan het zijn dat je het na een paar dagen laat verwateren ‘Shit, vergeten! Morgen weer een dag’ Maar op deze manier gaat het nooit een gewoonte worden en word het ook geen onderdeel van je routine. How to fix it?

 1. Make shit clear
  Je hebt eerst duidelijke richtlijnen nodig zodat je ook weet wat nodig is om jouw gewenste resultaten te behalen. Maak dus eerst je dromen/doelen/verlangen duidelijk en maak een lijst wat hiervoor nodig is om dit te behalen.
 2. Zet een timer in je telefoon
  Wil je bijvoorbeeld de gewoonte creëren om elke dag te mediteren zet dan een timer in je telefoon zodat je jezelf eraan herinnert. Drink je te weinig water op een dag? Zet dan elk uur (of elke 30 minuten) een wekker in je telefoon dat je een glas water moet drinken. 
 3. Houd een checklist bij
  Je kunt een checklist maken maken met de (nieuwe) gewoontes die je wilt implementeren in je routine en deze dagelijks bijhouden. 
 4. Houd jezelf accountable
  Je moet wel echt dedicated zijn om jezelf aan deze nieuwe gewoontes te houden, dit is niet voor iedereen even makkelijk. Vind je dit lastig? Houd jezelf dan accountable door jezelf bijvoorbeeld te trakteren/te verwennen als je het een x dagen volhoud zodat het een gewoonte kan worden. Wat je ook kunt doen is de afspraak maken met iemand zodat een ander jou accountable kan houden of misschien zelfs elkaar accountable kan houden. 

Hoelang duurt het voordat je een gewoonte hebt gecreëerd? 
Dit verschilt per persoon en er zijn ook verschillende onderzoeken naar gedaan met verschillende uitkomsten. Het enige wat wel duidelijk is… het heeft minimaal 21 dagen nodig, wil je het echt goed fixen… 66 dagen en in sommige gevallen dus zelfs nog langer. Nogmaals dit ligt echt geheel aan jezelf.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[jr_instagram id="3"]
Back To Top