skip to Main Content

Saboteert (fysieke) stress mijn gezondheid?

Saboteert (fysieke) stress mijn gezondheid?

Hey you! Mijn naam is Jip, ik ben 27 jaar oud, kom uit Noord-Brabant (Eindhoven), maar woon in Haarlem. Ik werk als hormoonconsulent en ben daarnaast gezondheid inspirator. Ik heb de afgelopen jaren zelf een ongelofelijke reis afgelegd en in deze reis heeft gezondheid een heel andere betekenis voor me gekregen en ik heb geleerd wat stress (zowel fysieke als mentale) met ons kan doen. In mijn eerste gastartikel wil ik je dan ook graag meenemen in wat stress eigenlijk is en wát het dan allemaal doet in ons lijf en met onze hormoonbalans (zowel voor mannen als vrouwen).

Mentale en fysieke stress

Saboteert (fysieke) stress mijn gezondheid? Eigenlijk kunnen we alle vormen van ontregeling van onze hormonen en ons lichaam onder stress plaatsen. Alle veranderingen, zowel in onze interne als externe omgeving, hebben namelijk een flinke impact en kunnen, ieder op zijn eigen wijze, stress veroorzaken. Denk hierin niet alleen aan mentale stress, er bestaat namelijk ook zoiets als fysieke stress. Dit vergeten we nogal eens.

Met fysieke stress bedoel ik alles wat voor lichamelijk uitputting kan zorgen. Denk hierbij aan voeding eten waar je intolerant of sensitief voor bent of wat je niet goed kunt verteren. Denk aan te veel sporten en te weinig rusten, slecht slapen, een darmflora die niet optimaal is, bloedsuiker pieken gedurende de dag, medicatie (de anticonceptie pil), onszelf blootstellen aan toxines etc.

Langdurige Cortisol

Af en toe een beetje stress is geen probleem. Het probleem begint echter wanneer we langdurig cortisol aanmaken, omdat we een constante stress-prikkel veroorzaken in het lichaam. Dit verstoort veel processen in je lichaam, waaronder het zelfgenezend vermogen.

Onder langdurige cortisol aanmaak valt dan  bijvoorbeeld; een lange tijd van rouw, dagelijkse en constante werkdruk of druk die je jezelf oplegt, of bijvoorbeeld het constant eten van iets waar je eigenlijk niet goed tegen kan, teveel en te zwaar trainen zonder voldoende herstelmomenten. Je cortisol level blijft op die momenten hele dagen hoog en heeft geen tijd om weer te dalen.

Wat gebeurt er dan bij langdurige stress in ons lichaam?

Misschien herken je wel een of meerdere van de volgende situaties:

·  ‘Voordat je een belangrijke meeting hebt, krijg je geen hap door de keel.’

·  ‘Wanneer je op vakantie gaat wordt je áltijd eerst ziek’

·  ‘Wanneer je stress hebt heb je moeite met naar het toilet gaan.’

·  ‘Hoe drukker je bent in je leven, hoe heviger je menstruaties lijken te zijn’

·  ‘Hoe meer suiker je eet, hoe heviger je PMS lijkt te zijn.’

·  ‘Sinds je gestopt bent met die baan waar je je niet lekker bij voelde, slaap je veel beter’

·  Hoe gezond ik ook eet en hoeveel ik ook sport, ik val maar niet af.

Herkenbaar? De aanwezigheid van cortisol heeft dan ook een gigantische invloed op je lichaam. Dit omdat cortisol in wezen ons ‘overlevings-hormoon’ is, krijgt dit hormoon áltijd voorrang. Wanneer cortisol hoog is, gaat dan ook al je bloed en energie naar je hart, je spieren en longen en niet naar alle andere organen en systemen in het lichaam.

Dit kan bijvoorbeeld zorgen dat:

1. Je spijsvertering op een laag pitje wordt gezet (= moeilijk naar de wc kunnen of geen hap door je keel krijgen.)

2. Er meer suiker in je bloed aangemaakt wordt (voor ‘fight or flight’) en zo ook meer insuline aangemaakt moet worden. Insuline is een stof die zorgt dat de suikeropname in je spieren verhoogt. Als deze energie echter niet wordt verbruikt, dan worden deze overschotten opgeslagen in de vorm van vetreserves en dit maakt afvallen heel moeilijk.

3. Je eisprong niet plaats vindt/verschuift of je menstruatie klachten/stoornissen ervaart. Cortisol wordt namelijk uit progesteron gemaakt (progesteron is belangrijk voor je eisprong/cyclus) Is je cortisol dus hoog, dan gaat je progesteron omlaag.

4. Je nooit ziek wordt of juist ziek wordt als je ‘rust’ neemt. Dit komt omdat cortisol ontstekingsremmend werkt. Wat betekent dat als je veel stress ervaart, het ontstekingen en beginnende griepjes onderdrukt. Dit lijkt handig, maar kan op langere termijn bijv. auto-immuun ziektes in de hand spelen.

Maar dit zijn nog maar een paar voorbeelden. Cortisol beïnvloed bijvoorbeeld nog meer in het lichaam, zoals je schildklier, je bloedsuiker, maar bijvoorbeeld ook je brein etc.

Belangrijk dus om dit hormoon niet langdurig aan te spreken en stressfactoren uit je leefstijl te halen. 

Mocht je geen mentale stress ervaren maar toch dingen herkennen, dan is het dan ook slim om eens na te gaan of je misschien fysieke stressoren hebt en daar aan kunt werken. 

klik hier voor Jip haar Instagram

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top