Wanneer is het tijd voor een nieuwe baan? Hoe happy ben jij (nog) in je…
Gewoonten en het effect van samengestelde rente
Gewoonten en het effect van samengestelde rente

Heb jij ook moeite met het maken van keuzes? Zal ik nu een glas cola nemen of water? Ga ik sporten of Netflixen? Je weet met je verstand dat het beter is om een voor een bepaalde keuze te gaan, maar je gevoel zegt nee ik heb er geen zin in. Dit zijn gewoonten en effecten van samengestelde rente.
Wij mensen zijn gewoontedieren en lui van aard. Onze geest heeft twee niveaus : het bewuste/rationele, waarmee we kunnen denken, en het onderbewuste/irrationele, de zetel van je emoties. Van alle beslissingen die we dagelijks nemen, nemen we 95 procent onbewust. Gemiddeld 70 procent van onze dagelijkse gedachten is van dag tot dag identiek en 40 procent van onze gedragingen herhalen we elke dag, puur uit gewoonte. Keuzes op basis van onze onderbewuste, kost weinig energie, ze gaan vrijwel automatisch. Daarom is het ook zo lastig om een nieuwe gewoonte aan te leren. Het vergt in het begin uiteraard veel wilskracht om een nieuwe gewoonte aan te leren, maar zodra je eenmaal op koers bent van die goede gewoonte, kun je je handen van het besluiten stuur halen en je voet van het wilskracht pedaal. Je kunt op cruise control van je gewoonten rijden en al die handelingen op de automatische piloot doen.
Hoe fijn zal het zijn als je allemaal gezonde gewoontes hebt, zodat je daarna nooit meer keuzestress hebt? Dagelijkse gewoontes maken het leven eenvoudiger, omdat jij jouw hersenen niet onnodig belast met het moeten nemen van beslissingen. Daarnaast bepalen jouw dagelijkse gewoontes voor een groot deel wie jij bent.
Psycholoog Dr. Phillippa Lally deed onderzoek naar hoelang het duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Uit zijn onderzoek kwam naar voren dat het 66 dagen nodig heeft om een bewuste handeling te veranderen naar een automatische gewoonte. Plannen, het nemen van beslissingen en wilskracht, worden aangestuurd door de prefrontale cortex. Net als een spier wordt de prefrontale cortex moe als je hem teveel gebruikt. Van intensief gebruik worden spieren moe, maar als je ze regelmatig traint, worden ze juist sterker. Ook je wilskracht kan je trainen en krachtiger maken, net als een spier. Bij verhoogde hersenactiviteit worden nieuwe zenuwbanen gevormd en worden bestaande banen verstevigd. Het gebruikt deel van de hersenen wordt groter in capaciteit. Wat we bij sport, spiergroei of hypertrofie noemen, heet dit neuroplasticiteit in de hersenen. Als je jezelf wilt aanleren om elke dag twee stuks fruit te eten en dit consistent elke dag doet, dan zijn de zenuwbanen na 66 dagen geherprogrammeerd met behulp van neuroplasticiteit.
Kleine, slimme keuzes + consequentheid + tijd = radicaal verschil ~ Darren Hardy
Wat je vaak ziet gebeuren is dat wanneer je begint met sporten, je ook sneller gezonder gaat eten, minder alcohol gaat drinken, minder roken en zelfs productiever wordt. Hoe komt dit? Dit komt door de kracht van de “samengestelde rente”. Je kent het wel, wanneer je geld op je spaarrekening zet tegen een bepaalde rente, heb je na een aantal jaar het bedrag plus de rente op je spaarrekening. Dit groei effect gebeurt ook met jouw dagelijkse gewoontes. De rente staat voor de stapjes die we elke dag nemen. In de loop van de tijd zal het resultaat van die stapjes exponentieel groeien. Zodra je de eerste stap hebt gezet, zullen de overige stappen vaak vanzelf volgen. Een goede gewoonte vormt vaak een voedingsbodem waarin andere goede gewoonten kunnen groeien. Het resultaat werkt zelfstandig door zodra er in is geïnvesteerd.
Wie het concept van samengestelde rente begrijpt, verdient het, wie het niet begrijpt, betaalt het ~ Albert Einstein.
Gewoonten zijn de beste manier om je doelen te bereiken. Er is helaas geen lift naar succes. Je zult de trap moeten nemen.

Taylie Hu is psycholoog en heeft zich gespecialiseerd in Ayurveda. Vanuit een holistisch perspectief (mind-body-spirit) helpt ze jou om te gaan met alledaagse problemen in het leven. Ze raakte gefascineerd door het zelfhelend vermogen van ons lichaam. In cmbinatie met haar studie Neuropsychologie kreeg ze een dieper inzicht in de connectie tussen onze mentale en fysieke gezondheid. Volgens de eeuwenoude klassieke Indiase gezondsheidsleer Ayurveda, is ieder persoon uniek. Er wordt gekeken naar wat jij nodig hebt, waardoor ook elke behandeling anders is.
Instagram: @consciousmudi
Dit bericht heeft 0 reacties