skip to Main Content

Hoe kan spiritualiteit mij verder helpen?

Hoe spiritualiteit jou verder kan helpen

Hoe kan spiritualiteit mij verder helpen?

Spiritualiteit heeft zich vastgekoppeld aan bepaalde stereotyperingen door films, boeken en series. Denk aan een oude man met een baard en een T-shirt van een boeddha (zag dit recent nog bij een documentaire en moest zo hard lachen), een heks met een glazenbol of een of andere gekkie die van alles en nog wat uitkraamt. Daardoor is er een vertekend beeld om spiritualiteit gaan hangen, waardoor mensen gelijk aan dit soort dingen denken als ze alleen al het woord horen. Maar lieve jij, dit is al lang al niet meer zo. Spiritualiteit is geweldig en in deze blog ga ik je vertellen waarom.

Spiritualiteit is bewustwording
We leven in een generatie waarin deze twee vragen vaak naar voren komen: “Wie ben ik en wat wil ik?”. Steeds meer mensen voelen aan dat er andere keuzes en paden zijn waaruit ze kunnen kiezen dan de paden die ze zijn voorgelegd. Ze willen het pad ontdekken dat bij hen past, bij hetgeen wat ze diep van binnen verlangen. Misschien ben jij wel de persoon die dat graag wilt. We bedenken met ons hoofd wat we willen of wat we denken te willen. Terwijl ons hoofd een verzameling is van opmerkingen van andere mensen, bepaalde informatie die je van jongs af aan hebt meegekregen maar ook je saboteur. Oftewel dat stemmetje die je vaak tegenhoudt om iets te doen. Dat maakt het een stuk lastiger om te bepalen wie je bent en wat je wil. Spiritualiteit helpt je om terug te gaan naar je gevoel, naar je intuïtie. Om te vertrouwen op de ‘gut feeling’ die je hebt. Dat zelfs als je niet weet waar het je naartoe gaat brengen omdat de keuze anders is dan normaal, je er nog steeds op vertrouwt. 

Je hoofd v.s. je gevoel
We leven in een maatschappij waarbij we alles met ons hoofd doen. Ons hoofd bepaalt alles voor ons, terwijl die niet altijd zo zeker is van de keuzes die we willen maken. Ons gevoel daarentegen geeft liefkozend seintjes waar je naartoe mag gaan. Maar ons hoofd gaat daar vaak tegenin omdat het onbekend is, we niet zeker weten wat het ons zal gaan opleveren of om dat het ons uit onze comfortzone pusht. Ons hoofd is verbonden met ons ego en ons ego beschermt ons graag. Het houdt ons graag veilig voor alle onveilige dingen die op je pad kunnen komen. Maar wat is er nu in dit tijdperk nog onveilig? Er zijn geen wilde dieren die ons kunnen aanvallen, we slapen niet meer buiten onder de bomen en hoeven niet te vluchten voor andere stammen die ons kunnen aanvallen. Toch wordt in dit tijdperk hetzelfde gevoel aangezet als het gaat om dingen, zoals keuzes maken, een relatie aangaan of uitmaken etc. Natuurlijk is het fijn dat we dit gevoel nog hebben, want het zorgt ervoor dat we niet ineens oversteken zonder te kijken. Maar het beschermt ons ook voor dingen die totaal niet onveilig zijn.  

Hoe kan ik dan meer luisteren naar mijn intuïtie?
Om weer te leren luisteren naar je intuïtie is het belangrijk om vertrouwen op te bouwen. Vaak hebben we een ‘gut feeling’, maar wuiven we dat weg omdat we er niet op vertrouwen of omdat we het te eng vinden waar het ons naartoe zal gaan leiden. Door je intuïtie weer te gaan vertrouwen zal je zonder twijfels je intuïtie weer gaan volgen. Het is een innerlijk kompas die we hebben meegekregen, maar we zijn het afgeleerd om ernaar te luisteren. Terwijl het ons zoveel vertelt! 

Een oefening om meer te vertrouwen op je intuïtie
De aankomende zes weken ga je hiermee oefenen. Doe dit met kleine vragen waar je gemakkelijk ja of nee op kan beantwoorden. Later kan je het ook met grotere vragen doen, maar leer eerst vertrouwen. Bijvoorbeeld: Je wil een stuk fruit eten, maar je weet niet wat je wil. Je pakt (in dit geval) een appel en een banaan. Een voor een pak je de stukken fruit op. Je houdt eerst de appel vast en stelt jezelf de vraag “Wil ik deze appel eten?”. Vertrouw op het eerste antwoord en gevoel dat naar voren komt. Doe dit ook met de banaan. Vertrouw op de antwoorden die naar voren komen! Ga niet twijfelen. Deze oefening is puur om te leren vertrouwen op dat wat je aanvoelt. Doe dit met verschillende kleine vragen en je ziet al na een paar dagen dat je steeds meer vertrouwen krijgt. 

Charmayne is Toegepast Psycholoog en NLP Coach. Met haar bedrijf Char’s Coaching helpt zij jonge vrouwen uit hun hoofd te gaan en te leren luisteren naar hun gevoel en intuïtie. Ze helpt jou verder te groeien in je persoonlijke ontwikkeling, een bewustere mindset creëren en blokkades doorbreken door middel van praktische psychologie spiritualiteit.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[jr_instagram id="3"]
Back To Top