skip to Main Content

‘Een probleem is pas een probleem als het een gevoel is’.​

Een probleem is pas een probleem als het een gevoel is.

Een probleem is pas een probleem als het een gevoel is.​

“Hoe voel je je?” Vraag ik aan de vrouw van begin 30 die tegenover me zit in de stoel van mijn praktijkruimte. “Ik vind het gewoon vervelend dat hij zo doet.” Antwoordt ze. “Ja dat is wat je er van vindt” Zeg ik. Want als je dat ervaart, wat ga je van binnen voelen?” ‘Een probleem is pas een probleem als het een gevoel is’, right?

Je kent het wel, je voelt je niet helemaal chill en weet niet precies waar het vandaan komt. Wel weet je dat wanneer je het aanpakt of oplost je je beslist beter zult voelen. Wij mensen realiseren ons niet altijd dat we ooit begonnen zijn met pure emotie en gevoel in het lichaam. Pas de laatste duizenden jaren zijn we steeds meer gaan nadenken over wat we doen. Wanneer je vastloopt in een bepaald probleem is dat precies wat je doet: nadenken en proberen het op te lossen. Helaas lukt dit niet altijd en loop je soms vast in het nadenken en praten over een probleem. Je kent ongetwijfeld van die problemen waar je helemaal niet uitkomt, hoe vaak je er ook over praat of over nadenkt. Dan kun je je realiseren dat ‘een probleem pas een probleem is als het een gevoel is.’ Want als je het alleen met

nadenken en er over praten op kon lossen had je het al opgelost, toch? Gelukkig is hier een antwoord op.

Hieronder vind je drie bruikbare tips om contact te maken met dat wat je voelt, als je een probleem hebt.

Begrenzen, begrenzen, begrenzen

Je hebt vast niet 24 uur per dag zeven dagen in de week last van je probleem. Anders lag je wel de hele dag onder je deken. Ga na wanneer je er mee rondloopt en last van hebt. Welke precieze momenten kun je vaststellen wanneer je het merkt? Wat raakt je in welke situaties en met wie? Ga dit eens bijhouden voor jezelf. Ook niet onbelangrijk: ga bijhouden wanneer je je wel chill voelt en ga hier meer van doen. Dit werkt ook versterkend!

Hoe voel je je en waar voel je het in je lichaam?

Ooit ben je geboren als een hele kleine lieve schattige baby. Toen had je niets anders dan emoties en gevoel in je lichaam. Je had nog geen taal of gedachten om jezelf te uiten. Veel van de lastige gevoelens die we hebben komen hier vandaan.

Maak eens contact met hoe je je voelt als je een probleem hebt en neem eens waar, waar je het precies in je lijf voelt en wat je precies voelt. Als je dit kunt waarnemen ga je merken dat het probleem bij jou van binnen zit in hoe je omgaat met een bepaalde situatie. En als het probleem van binnen zit dan zit de oplossing ook……Juist! Van binnen. Je lijdt het meest omdat je niet mag lijden.

Een wijze meneer, genaamd Boeddha zei het al lang geleden. ‘We lijden het meest wanneer we niet mogen lijden.’ Je wilt zo snel mogelijk van vervelende gevoelens af en daar heb je een goede reden voor. Het ervaren ervan is pijnlijk. Tegelijkertijd blijkt dat wanneer je het vervelende gevoel toelaat het net als een wolk weer voorbij drijft. Er is veel onderzoek geweest naar emoties en deze ervaar je vaak maar enkele seconden. Het feit dat je het gevoel onder het tapijt probeert te vegen maakt het vaak erger en daardoor komen er vaak piekerende gedachtes. Erken dat je iets lastig vindt en laat het eerst eens toe voor je er een oplossing voor gaat bedenken.

‘Een probleem is pas een probleem als het een gevoel is’ – Bob Offereins

Zo kun je gaan erkennen en aanvaarden dat een probleem eigenlijk een gevoel.

Wanneer je  dat aanvaard kunt je het gaan bewerken en oplossen. Wees er nieuwsgierig naar en veel plezier met oplossen van wat er op je pad komt.

Klik op ‘Mind’ voor meer artikelen.

Bob Offereins noemt zichzelf ‘de psychologie-nerd,’ omdat hij al van jongs af aan gefascineerd is van gedrag: hoe ontwikkel & verander je als mens en wat hebben gevoelens en gedachten hiermee te maken? Hij heeft een praktijk voor coaching, psychotherapie & communicatietraining. Bob helpt mensen in het ‘goede gesprek met zichzelf.’

Bob Offereins Praktijk voor coaching, psychotherapie & communicatietraining (+31)079.207.00.20. www.boboffereins.nl
Instagram: @coachedbybob

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[jr_instagram id="3"]
Back To Top