skip to Main Content

Ik ‘moet’ zo veel

Ik ‘moet’ zo veel

Ik ‘moet’ zo veel

Stiekem moeten we heel veel van onszelf. Soms zijn we ons hier bewust van en soms ook niet. Daarom wil ik je in deze blog meenemen in een oefening over ‘moeten’, geïnspireerd door Louise Hay schrijfster van ‘Je kunt je leven helen’.

Stel jezelf eens de vraag wat jij allemaal van jezelf moet. Moet het huis altijd opgeruimd zijn? Moet je to-do lijst eerst afgewerkt zijn voordat je iets leuks kunt gaan doen? Moet je 3x per week sporten? Moet je naar alle familie verjaardagen?
Dit is ook gelijk het eerste deel van de oefening. Pak pen en papier en maak de volgende zin af:
Ik moet…

Schrijf zo veel mogelijk op! Er is geen goed of fout, schrijf alles op wat er in je opkomt. Schrijfoefeningen zijn heel krachtig.
Nu je dit op papier hebt staan, ben je je er bewust van. Wat vind je van de dingen die je moet van jezelf? Verwacht je veel van jezelf?

Stel nu bij iedere zin die je hebt opgeschreven de vraag ‘waarom?’. Beantwoord deze vraag eerlijk. Bijvoorbeeld: waarom moet het huis altijd opgeruimd zijn? Omdat er misschien mensen langs kunnen komen en wat zouden die ervan vinden als het een rommeltje is. Of: omdat ik wil dat altijd alles perfect is.
Als je bij alle zinnen hebt opgeschreven waarom je dit moet, zie je ook duidelijk wat je overtuigingen zijn. Je bent ervan overtuigd dat je bepaalde dingen moet doen om leuk gevonden te worden, het goed te doen, bang bent voor de mening van anderen, vindt dat je kritisch moet zijn naar jezelf, vindt dat je het niet waard bent etc.

Streep nu eens alle zinnen door die je hebt opgeschreven bij ‘ik moet’, die je niet van jezelf moet maar voor een ander doet. Dus dingen waarbij je bang bent voor de mening van anderen, streep ze door!

Nu gaan we het woordje ‘moeten’ veranderen in ‘kunnen’, dit heeft een veel positievere lading.
Maak de volgende zin af:
Als ik echt wil, kan ik …

Schrijf weer alles op wat er in je opkomt. Voel wat het met je doet als je deze krachtige dingen opschrijft. Laat los wat je van jezelf moet, door het door te strepen op je lijstje. Focus je op wat je kan en hoe je dat kan bereiken. Op die manier ben je niet meer krampachtig bezig met wat je allemaal zou moeten, wat negatieve energie geeft. Je focust je op wat zou kunnen en de mogelijkheden die er zijn, dit geeft positieve energie!

Vond je dit een leuke oefening? Lees hier meer artikelen over ‘Mind’.

Mijn naam is Margriet, 29 jaar, mama van een dochtertje en zelfliefde coach. Ik help vrouwen bij het voelen van meer zelfliefde en zelfvertrouwen. Van denken weer naar voelen. Dit doe ik door 1 op 1 coaching en via een online community, genaamd You Got This. In de You Got This community leer ik vrouwen om te stoppen met vergelijken, tevreden te zijn met zichzelf en te genieten van het moment. Ook heb ik een Podcast over persoonlijke ontwikkeling, zelfliefde en mindset. Als echte Brabander hou ik van lekker eten en in mijn vrije tijd vind je me in de natuur.

Instagram: @margrietgeertzen

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[jr_instagram id="3"]
Back To Top