Wanneer is het tijd voor een nieuwe baan? Hoe happy ben jij (nog) in je…
Jouw innerlijke kind vraagt om hulp.
Jouw innerlijke kind vraagt om hulp

Krijg jij niet zoveel liefde en aandacht als jij nodig hebt? Heb jij het gevoel dat niemand jou echt begrijpt? Voel je je vaak aangetrokken tot partners die kil zijn en jou weinig te bieden hebben? Ben jij bang om mensen toe te laten uit angst dat ze je zullen kwetsen? Voel jij je vaak los staan van anderen, zelfs van je meest intieme vrienden of partner en voel jij de meeste tijd heel erg alleen?
Heb je veel ja geantwoord op de vragen, dan is emotionele verwaarlozing wellicht een thema voor je.
Het is moeilijk te beschrijven hoe emotionele verwaarlozing ervaren wordt. Het is alsof je iets mist, een bepaalde leegte in je. Het is een eenzaam gevoel, het gevoel dat niemand er is en dat niemand je ooit echt zal begrijpen.
Emotionele verwaarlozing is het gevolg van onvoldoende koestering van de primaire verzorger, soms is het dat de vader, maar vaak is het de moeder. Onvoldoende koestering kan bijvoorbeeld zijn: moeder was koud en afstandelijk, heeft jou niet voldoende geknuffeld. Als kind kreeg je niet het gevoel geliefd en speciaal te zijn. Als kind kreeg je niet genoeg tijd en aandacht. Er was weinig ruimte voor jouw belevingswereld en jouw behoeften. Je hebt als kind geen leiding of houvast gekregen.
Het is niet makkelijk om emotionele verwaarlozing te herkennen. Je denkt wellicht mijn ouders zijn er altijd voor me geweest, ik ben niks tekort gekomen. Maar toch mis je het gevoel van verbonden. Een gevoel dat jou koud laat staan, een eenzaam gevoel.
Vaak komt emotionele verwaarlozing pas tot uiting en merk je dat je er last van hebt, in liefdesrelaties. Je breekt bijvoorbeeld relaties snel af wanneer de ander te dichtbij komt. Of je beschermt jezelf tegen nabijheid van anderen door juist partners te kiezen die onbereikbaar zijn. Een ander voorbeeld is dat je wel in een relatie zit, maar met iemand die koud en afstandelijk is.
Heb jij hier last van en wil je graag dit terugkerende patroon veranderen?
Begrijp dan eerst wat je gevoelsmatig tekort bent gekomen in je kindertijd. Begrijpen is altijd de eerste stap. Zoals al eerder is gezegd, kan emotionele verwaarlozing moeilijk te herkennen zijn, wellicht had je het helemaal niet door.
Wat je eerst moet doen is terug denken aan wat er is gebeurd. Ga op een rustige plek zitten, een plek waar je niet gestoord kunt worden en laat de herinneringen van je kindertijd naar boven komen. Zie de situatie voor je en probeer alles te voelen wat je toen hebt gevoeld.
Welk gevoel heb je? Wat heb jij gemist in jouw kindertijd?
Als jouw behoeften aan koestering, warmte, tijd, aandacht, liefde, begrip en veiligheid als kind niet altijd vervuld werden, kan dat leiden tot veeleisendheid, minderwaardigheid, perfectionisme, angsten en verslavingen.
Maak dus contact met jouw innerlijke kind en luister naar wat ze te zeggen heeft. Lukt het jou niet om contact te maken met jouw innerlijke kind? Vraag dan om hulp, zodat diepgewortelde patronen doorbroken kunnen worden en jij meer vrijheid gaat ervaren. Ik help je graag.
Lees hier meer over ‘Mind’.

Taylie Hu is psycholoog en heeft zich gespecialiseerd in Ayurveda. Vanuit een holistisch perspectief (mind-body-spirit) helpt ze jou om te gaan met alledaagse problemen in het leven. Ze raakte gefascineerd door het zelfhelend vermogen van ons lichaam. In cmbinatie met haar studie Neuropsychologie kreeg ze een dieper inzicht in de connectie tussen onze mentale en fysieke gezondheid. Volgens de eeuwenoude klassieke Indiase gezondsheidsleer Ayurveda, is ieder persoon uniek. Er wordt gekeken naar wat jij nodig hebt, waardoor ook elke behandeling anders is.
Instagram: @consciousmudi
Dit bericht heeft 0 reacties