skip to Main Content

Lockdown-last we zitten er allemaal doorheen.​

Lockdown-last we zitten er allemaal doorheen.

Lockdown-last we zitten er allemaal doorheen.​

Davina Michelle spookt door mijn hoofd: “het duurt te lang.” Ik kijk naar de zoveelste speech op de tv, lees het zoveelste artikel of hoor het zoveelste item op de radio: COVID-19. Alles komt voorbij, verdriet voor de mensen in de wereld die het nog slechter krijgen, frustratie omdat ik zelf mijn leven niet kan leiden zoals ik wil. Je merkt in je omgeving dat “iedereen er doorheen zit.” Hoe je het ook wend of keert we krijgen er allemaal mee te maken en omdat je het meest lijdt omdat je niet mag lijden van jezelf in dit artikel wat tips.

Herkennen wat het jou van buiten en van binnen raakt

Nee jou raakt het vast niet. Je hebt nog werk of je partner heeft werk. Je was toch al een huismus of je vond de sportschool toch al niks. Het zijn allemaal smoesjes die je verzint om niet te hoeven herkennen wat jouw lockdown-last is. Neem eens de tijd om op te schrijven, uit te tekenen of te bedenken wat invloed heeft op jouw leven in de buitenwereld in het contact met je omgeving? Zo maak je inzichtelijk wat de effecten zijn van de maatregelen op jou en diegene die je lief hebt. Daarnaast is het van belang om eens stil te staan wat al die effecten in de buitenwereld doen met jouw binnenwereld. Die plek kun je zien als de verzameling van gedachten, gevoelens en beelden die jij hebt die je op dit moment belemmeren. Stel jezelf eens de vragen: hoe voel ik me in deze tijd, waar voel ik dat in mijn lichaam, welk beeld heb ik bij de huidige situatie en hoe vind ik dat? Wanneer je dit herkent zul je het bij jezelf gaan merken wat je precies ervaart als je er even doorheen zit en dan kun je er naar gaan kijken in plaats van in blijven hangen 😊.

Erkennen dat het er mag zijn

Mag jij boos, gefrustreerd, verdrietig of bang zijn van jezelf? Mag jij allerlei gevoelens, gedachten en andere dingen merken van binnen in deze tijd of ben jij steeds aan het downplayen dat het allemaal wel meevalt en anderen het vast veel erger hebben? Nem eens de tijd voor jezelf als je bovenstaande hebt herkend om er bij stil te staan. Voel maar eens wat het van binnen met je doet en geef het even de ruimte. Nee je hoeft niet de hele dag onder je deken te gaan liggen huilen of je huisraad in elkaar te trappen. Je kunt dit proces zelf controleren door een wekkertje te zetten o mer even lekker in te hangen zodat het er even mag zijn. Nadat de wekker is gegaan stop je weer en ga je verder met je dag en doe je iets wat je energie geeft of waar je blij van wordt. Wat verandert er hierdoor? Jij bepaalt wanneer je je rot voelt en wanneer je er weer uit stapt. Erkennen is een hele belangrijke fase in het aanpakken van lastige gevoelens en gedachten.

Bekennen wat je lastig vindt

Daarna volgt een spannende stap: bekennen dat je het lastig vindt. Je bent geneigd o het bij jezelf te houden of om als je praat over wat je lastigvalt alleen te laten zien wat je in de buitenwereld lastig vindt. Laat je dierbaren eens zien dat je het lastig hebt en dat je rondloopt met wat lastige gevoelens en gedachten. Start er eens een gesprek over. Je zal je verbazen wat anderen ook ervaren en uit openheid en gesprek ontstaat begrip voor elkaar. Vanuit dit begrip ontstaat er weer verbinding. Wees nieuwsgierig naar de ander en besef dat hij of zij jou niet is en een andere manier van kijken, voelen en denken kan hebben. Je kunt eens bekennen wat je lastig vindt door te zeggen: wat ik laat zien is A, wat ik eigenlijk denk, voel en doe is B. Let op: verwoord altijd vanuit jezelf en wat je waarneemt. Hanteer de regel NIVEAU: Niet Invullen Voor Een Ander 😊.

Wil je meer lezen over ‘Mind’ klik dan hier.

Bob Offereins noemt zichzelf ‘de psychologie-nerd,’ omdat hij al van jongs af aan gefascineerd is van gedrag: hoe ontwikkel & verander je als mens en wat hebben gevoelens en gedachten hiermee te maken? Hij heeft een praktijk voor coaching, psychotherapie & communicatietraining. Bob helpt mensen in het ‘goede gesprek met zichzelf.’ 

Bob Offereins Praktijk voor coaching, psychotherapie & communicatietraining (+31)079.207.00.20. www.boboffereins.nl
Instagram: @coachedbybob

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[jr_instagram id="3"]
Back To Top