skip to Main Content

Met welk doel sta jij ’s ochtends op?

Met welke doel sta jij 's ochtends op?

Met welk doel sta jij 's ochtends op?

Een paar weken geleden was ik met een klant de talenttest aan het doornemen en zij herkende direct de parallellen met het Japanse concept van ‘ikigai’. Dat inspireerde mij natuurlijk om me te verdiepen in dit concept. Er zijn veel verschillende zienswijze op de mens, vele modellen om persoonlijkheid en kwaliteiten vast te leggen, maar ik geloof dat ze allemaal een bepaalde overlap hebben. Er zijn mogelijk andere accenten of de bewoording is anders, maar in essentie hebben ze zoveel gemeen. Naar mijn idee hoef je ook niet te ‘geloven’ in een bepaalde methode of denkwijze, maar je alleen maar laten inspireren door wat je ervan kunt leren. Overal kun je nieuwe inzichten opdoen en elk moment om iets over mezelf te ontdekken, grijp ik met beide handen aan. Met welk doel sta jij ‘s ochtends op?

Ikigai dus. Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai: een soort levensdoel, je purpose. Het is datgene waar je ’s ochtends je bed voor uitkomt en waar je voor leeft. Oké, dat klinkt nog vaag. Maar het wordt concreter, want in je ikigai komen vier componenten samen: je houdt ervan, anderen hebben er baat bij, je kunt ervoor betaald worden en je bent er goed in. In de afbeelding wordt het allemaal veel duidelijker. Datgene waar je passie, je beroep, je roeping en je missie elkaar overlappen. Dát is je ikigai.

Met welk doel sta jij 's ochtends op?

Bron afbeelding: García, H., & Miralles, F. (2018). Vind je ikigai: Breng het Japanse geheim voor geluk in de praktijk. Amsterdam: Meulenhoff Boekerij bv.

Zelf vind ik het concept heel krachtig omdat ik er zaken uit herkende. Mijn vorige baan is namelijk een tijdje geen goede match geweest. Ik werd er goed voor betaald (check 1) en ik durf ook wel van mezelf te zeggen dat ik er aardig goed in was (check 2), maar ik had niet het idee dat ik iets deed wat de wereld nodig heeft of dat ik er écht van hield. Het was dus echt een beroep. Dat is mooi, maar ik miste passie, missie en roeping. Précies zoals het model omschrijft. Ook in mijn eigen talenttest kwam duidelijk naar voren dat ik mijn passie kwijt was en dat ik daar naar op zoek moest. De bewoording is nét anders, maar er is zeker veel overlap en uiteindelijk komen de modellen tot dezelfde conclusies.

 

Het werk wat ik nu doe is compleet anders. Of ik mijn ikigai al helemaal gevonden heb, durf ik niet te zeggen. Iedere dag leer ik weer meer over mezelf en wat er voor mij écht toe doet. Maar ik ben wel zeker op de goede weg.

 

Heb jij jouw ikigai al gevonden? Overlappen jouw passie, missie, roeping en beroep elkaar? Of ben jij op de goede weg om elke dag dichter bij jouw ikigai te komen?

Een aantal tips om jou hierbij te helpen:

  1. Start bij jouw passie. Waar word jij tot in je tenen blij van? Wat gaat jou van nature goed af en boeit je eindeloos? Waar kun jij zo druk mee bezig zijn dat je de tijd compleet vergeet? Wat vond je als kind al heerlijk om te doen? Ga weer heerlijk dromen! 
  2. Wat vind jij belangrijk in het leven? Wat zijn jouw waarden? Waar wil jij aan bijdragen? Waar kan de wereld volgens jou méér van gebruiken? 
  3. Als jij stap 1 en stap 2 combineert, is er dan iets te bedenken waar je ook nog voor betaald wordt? Dit kan een uitdagende stap zijn. Maar laat je niet tegenhouden, denk in mogelijkheden. Kijk om je heen, laat je inspireren, praat met mensen in jouw omgeving en grijp kansen waar mogelijk. 
  4. Tot slot, heb geduld en blijf er bewust mee bezig. Het is belangrijker om te zoeken naar je ikigai dan om hem te vinden. Het is naar mijn mening een manier van denken, een manier van in het leven staan. Blijf nieuwsgierig en in beweging. En het allerbelangrijkste: blijf dicht bij jezelf. Doe wat goed voelt! 

Laat de reis naar jouw ikigai beginnen. 

Wil je meer lezen over ‘Mind’? Klik dan hier

Anne vd Velden

Mijn naam is Anne en ik stond precies waar jij nu staat. Een baan waar ik geen energie uit haalde, behalve dan die leuke collega’s, maar geen idee hoe ik die baan ging vinden die wél bij me paste… Inmiddels heb ik het roer omgegooid en ik wil jou motiveren om dat ook te doen. Ik wil je laten zien dat je door een aantal stappen te doorlopen er achter kunt komen wat je écht wilt, wat je nu tegenhoudt en hoe je daar kunt komen.

Instagram: @annevdrvelden

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[jr_instagram id="3"]
Back To Top