skip to Main Content

Wanneer is het tijd voor een nieuwe baan?

Wanneer is het tijd voor een nieuwe baan?

Wanneer is het tijd voor een nieuwe baan?

Hoe happy ben jij (nog) in je werk? Het is niet makkelijk om te bepalen wanneer het tijd is om wat anders te zoeken. Misschien kijk je wel wat rond op internet en zie je soms interessante organisaties of vacatures voorbij komen, maar blijft het daar bij. Je reageert nergens op, gaat niet solliciteren, want je twijfelt te veel. Wanneer is het tijd voor een nieuwe baan? Is het wel tijd voor de volgende baan? Wat als het daar niet beter is?

Het eerst wat je waarschijnlijk doet als je minder happy bent op je werk, is een aantal redenen aanhalen waaróm dat zo is. Vooral waarom dat tijdelijk is en vanzelf wel weer over gaat. Dat project waar je nu aan werkt is gewoon even wat minder leuk of straks als het wat rustiger is wordt het weer wat gezelliger op kantoor. Of je gaat de positieve kanten van jouw werk benadrukken: de fijne collega’s, flexibele werktijden of het contact met de klant. Het is in ieder geval wat ik lang gedaan heb: het probleem relativeren. Een goede eigenschap om de dingen positief in te zien, maar ook gevaarlijk, want daardoor blijf je mogelijk te lang hangen in iets waarvan je eigenlijk al weet dat het geen match meer is. 

 

Maar hoe onderscheid je nou een tijdelijk dipje van het juiste moment om wat anders te gaan doen? Wanneer ben je klaar voor de volgende stap? 

Tip 1

Maak een lijst van energiebronnen en energievreters in je werk. Welke dingen leveren energie op en welke dingen kosten energie? Hierdoor krijg jij duidelijkheid over waar je nu staat. Waar loop je tegenaan? Wat zijn frustraties? Gaan ze veranderen op korte termijn? Kun je er in overleg met jouw manager iets aan veranderen? 

De optelsom bepaalt of er voor jou nog voldoende ruimte zit in jouw huidige baan of dat je toch beter op zoek kunt naar de volgende uitdaging. Tip 2

Gebruik deze checklist met een aantal handige vragen die jij jezelf kunt stellen om er achter te komen of het tijd is voor een nieuwe baan. 

️ Vertel je met plezier en enthousiasme aan anderen over jouw werk? 

️ Voel jij je uitgedaagd in je werk? Moet je werkzaamheden doen waarvan je niet helemaal van tevoren weet hoe je het gaat aanpakken of hoe het zich gaat ontwikkelen? Kun jij je nog voldoende ontwikkelen? 

️ Voel jij je betrokken bij je collega’s, organisatie en werkzaamheden?  

️ Heeft het werk je aan het einde van de dag energie opgeleverd? Voel je je opgeladen om juist ook andere dingen te ondernemen? 

️ Zijn jouw persoonlijke normen en waarden gelijk aan die van jouw werkgever?

️ Heb je het gevoel dat jij een belangrijke bijdrage levert?

Beantwoord jij het merendeel van de vragen met ‘nee’, dan is het waarschijnlijk tijd voor wat anders.  

Tip 3

Bespreek het met vrienden en familie. Wat zeggen zij er van? Het helpt sowieso om erover te praten, maar mensen die dicht bij je staan zien het soms duidelijker dan jijzelf. Moedigen ze jou aan om een nieuwe baan te gaan zoeken of juist niet? Waarom wel en waarom niet? Dit kan je zeker nieuwe inzichten geven.

Wil je meer lezen over Monnies & werk? Klik dan hier

Anne vd Velden

Mijn naam is Anne en ik stond precies waar jij nu staat. Een baan waar ik geen energie uit haalde, behalve dan die leuke collega’s, maar geen idee hoe ik die baan ging vinden die wél bij me paste… Inmiddels heb ik het roer omgegooid en ik wil jou motiveren om dat ook te doen. Ik wil je laten zien dat je door een aantal stappen te doorlopen er achter kunt komen wat je écht wilt, wat je nu tegenhoudt en hoe je daar kunt komen.

Instagram: @annevdrvelden

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[jr_instagram id="3"]
Back To Top